Lokasi Air Terjun Popular Di Selangor & Kuala Lumpur 2024

Jom Serbu 17 Kawasan Air Terjun Menarik di Selangor dan KL

Selepas seharian bekerja keras mencari rezeki, kenapa tidak luangkan masa bersama orang tersayang di tempat tenang dan damai seperti kawasan air terjun di sekitar Selangor untuk merehatkan minda.

Bagi warga kota yang ingin mencari suasana semula jadi tanpa perlu berjauhan, terdapat banyak tempat menarik yang boleh dilawati di Selangor dan Kuala Lumpur. Kawasan air terjun adalah tempat yang sesuai untuk meredakan fikiran sambil menikmati keindahan hijauan hutan dan pelbagai aktiviti yang dapat mempereratkan hubungan kekeluargaan.

Pasti si kecil akan seronok bermain air di air terjun, dan ibu bapa juga akan gembira melihat keceriaan anak-anak. Berikut adalah senarai kawasan air terjun yang boleh anda kunjungi di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

Jom kita lihat 17 lokasi Kawasan Air Terjun di Selangor dan KL:

 

 

Jom Kita Tengok 17 Lokasi Kawasan Air Terjun Di Sekitar Selangor dan KL

1. Santuari Ikan Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu
2. Air Terjun Sungai Gabai, Hulu Langat
3. Air Terjun Sungai Tekala, Hulu Langat
4. Air Terjun Kanching, Rawang
5. Air Terjun Sungai Pisang, Gombak
6. Sungai Inki Kalumpang, Hulu Selangor
7. Lata Makau, Kuala Kubu Bharu
8. Air Terjun Semangkuk, Hulu Selangor
9. Hutan Lipur Sungai Kedondong, Hulu Selangor
10. Air Terjun Sungai Sendat, Hulu Selangor
11. Air Terjun Serendah, Rawang
12. Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat
13. Air Terjun Perdik, Hulu Langat
14. Air Terjun Batu Asah, Hulu Langat
15. Sungai Lapoh Village
16. Taman Rimba Komenwel, Selayang
17. Hutan Lipur Bukit Lagong

 1. Santuari Ikan Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu – Air terjun yang menawarkan ketenangan dengan latar belakang hutan tropika. Rasailah suasananya yang sejuk dan menyegarkan.
 2. Air Terjun Sungai Gabai, Hulu Langat – Dikelilingi oleh kehijauan hutan, air terjun ini menawarkan kolam yang menggoda untuk mandi dan bersantai.
 3. Air Terjun Sungai Tekala, Hulu Langat – Nikmati suasana semula jadi dan kesegaran air terjun ini yang cocok untuk rehat dan piknik keluarga.
 4. Air Terjun Kanching, Rawang – Terdiri daripada tujuh tingkat air terjun, tempat ini menawarkan pemandangan spektakuler dan ruang untuk bersantai.
 5. Air Terjun Sungai Pisang, Gombak – Air terjun yang menarik dan mudah diakses, sesuai untuk bersantai sambil menikmati alam semulajadi.
 6. Sungai Inki Kalumpang, Hulu Selangor – Air terjun tersembunyi yang menyuguhkan ketenangan dan keseronokan mengeksplorasi alam semulajadi.
 7. Lata Makau, Kuala Kubu Bharu – Kawasan ini menawarkan air terjun yang cantik dengan latar belakang hutan yang memikat hati.
 8. Air Terjun Semangkuk, Hulu Selangor – Air terjun yang menakjubkan dengan kolam yang dangkal dan sesuai untuk bersantai dengan keluarga.
 9. Hutan Lipur Sungai Kedondong, Hulu Selangor – Terletak di kawasan hutan, tempat ini adalah destinasi yang ideal untuk menikmati keindahan alam semulajadi.
 10. Air Terjun Sungai Sendat, Hulu Selangor – Tempat yang sempurna untuk keluarga menikmati aktiviti air dan pemandangan semula jadi yang menenangkan.
 11. Air Terjun Serendah, Rawang – Air terjun yang indah dengan hutan tropika di sekitarnya, tempat ini cocok untuk piknik dan rekreasi.
 12. Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat – Tempat ini menawarkan air terjun yang cantik dengan latar belakang hutan yang subur.
 13. Air Terjun Perdik, Hulu Langat – Air terjun yang menawarkan pemandangan indah dan suasana yang damai untuk berehat.
 14. Air Terjun Batu Asah, Hulu Langat – Nikmati suara gemercik air terjun yang menenangkan dan kesejukan di kawasan hutan.
 15. Kampung Sungai Lapoh – Air terjun di kawasan kampung yang menawarkan pengalaman santai dan damai.
 16. Taman Rimba Komenwel, Selayang – Kawasan yang cantik dan mempesonakan untuk berjalan-jalan sambil menikmati keindahan air terjun.
 17. Hutan Lipur Bukit Lagong – Terdapat air terjun yang indah dengan latar belakang hutan yang menarik.

Jangan lepaskan peluang untuk melawat tempat-tempat menakjubkan ini, dan nikmati pengalaman menenangkan diri sambil menikmati keindahan alam semula jadi di Selangor dan KL!

Jadi bagi anda yang inginkan percutian yang menarik tetapi tidak ada masa yang lama untuk bercuti atau tidak mempunyai bajet yang banyak,anda tidak perlu pun keluar dari selangor dan Kuala Lumpur.Rancanglah percutian anda ke kawasan-kawasan yang menarik di sekitar anda,anda boleh pergi ke lokasi tempat peranginan kawasan air terjun di sekitar Selangor dan KL yang telah dinyatakan di atas..

Selamat Bercuti..