Serah Kenderaan Kepada Bank|Tidak Mampu Bayar Ansuran Bulanan Kenderaan

serah-kereta-pada-bank

SERAH KERETA KEPADA BANK 2019

Tips sangat baik daripada Persatuan Keselamatan Pengguna. (PKP)

SEKIRANYA ANDA TIDAK MAMPU MENERUSKAN MEMBAYAR HUTANG KENDERAAN ANDA, JANGAN SESEKALI ANDA :-

– Serah kpd pihak ke-3 (Skim Sambung Bayar)
– Sembunyikan drpd pihak bank elak ditarik.
– Jual spare part atau sebagainya..

Ini kerana anda akan di blacklisted, ccriss, dan dikenakan pelbagai denda & caj upah tarik kereta, upah simpan stor dll.

Oleh itu, anda disarankan pergi ke bank terbabit dan serahkan kunci & kereta anda.

Bank akan simpan kenderaan anda dan memberi tempoh 21 hari drpd tarikh anda serah kpd bank untuk dituntut semula.
Sekiranya anda tidak menebus balik dlm masa 21 hari drpd tarikh serah, bank berhak melelong kenderaan anda, hasil lelong td akan di tolak baki hutang dengan bank dan bakinya adalah milik anda,sekiranya masih ada.

BANK TIDAK BOLEH TARIK KENDERAAN ANDA SEKIRANYA :-

1- Finance dh melebihi 75% kecuali ada surat mahkamah

2- kenderaan anda berada di kawasan kediaman berpagar.

3- pada hari cuti umum

4- selepas jam 9 malam.

-Ejen penarik kereta mestilah mempunyai Kad Autoriti (EPS) Ejen Perolehan Semula drp KPDNKK.

– Sekiranya si penarik kereta datang lebih daripada seorang, Mereka semua mestilah mempunyai kad EPS. Sekiranya salah seorang daripada mereka gagal menunjukkan kad tersebut, anda berhak membuat laporan polis kerana membawa gangster dll.

Sekiranya berlaku juga seperti yg di atas, anda berhak membuat laporan polis kerana telah menyalahi akta pengguna.

#Jadilah pengguna yg bijak..sharing is caring‍‌‌‌‌‍‍‍‍‌‌?

https://www.facebook.com/selangorkeretasewa/ 

376 Replies to “Serah Kenderaan Kepada Bank|Tidak Mampu Bayar Ansuran Bulanan Kenderaan”

          1. Sy ada kereta axia thn 2016, dah tak mampu bayar monthly, mcm mna cara untuk pulang semula pada bank..tq

          2. Saya kereta ad baki lagi 6thn..tiada tunggakan..cuma nak surrender je sebab tak mampu bayar sb sye bekerja..boleh tolong bagi cara nak buat x?

          3. saya ade kereta proton saga FLX dah tak mampu nk bayar , nk buat mcm mane ea , 011-11422048

          4. saya ada sebiji kereta yang dah tak mampu bayar.dah dalam setahun dah tak boleh nak bayar.sekarang nih saya mmg dah blacklist.ada cara tak mcm mna saya nak clearkan blacklist tu..??

          1. Saya punyai kereta kia cerato k3 1.6 tahun 2013.blh cadangkan cara terbaik sama ada jual pada agensi pembelian kereta terpakai atau lelongkan pada bank yang mana terbaik dan tidak terlalu merugikan memandangkan ada lagi 3 tahun

    1. kereta sy iriz 1.3 tahun 2016 loan 9thn…,sy x mampu bayar dan ada tunggakan 6bln..mcm mana nk settle dengan pihak bank??

      1. Tuan…Sy ade bawak bincang dgn nissan …tan Chong finance pasal kete nissan Almera tahun 2015..br pakai 3 tahun…mslshnye nissan sndri X nak amik..siap sy kene top up plak …utang masih byak…cmne ye…sy mmg X mmpu nak teruskan rm900 sebulan…Kalo dpt trade in amik yg kecik mcm viva pun sy X kisah….

      1. Saya ada kereta peroton Saga flx baru 2 bulan pakai dah bnyk masalah kereta ni, ikat 9 tahun dgn aeon Bank klau nak surrender bole tak?

    1. sekiranya masih tidak cukup,ya betul kita kena tambah,jika keadaan kereta masih elok dan tahun 2016 tu masih baru..harga lelong bank masih tinggi.
      bayar cash lump sum,bank akan bg diskaun sekurang2nya 10% maksimum 30%…klu bayar ansuran pun boleh..selama 2tahun

      1. SALAM..MAAF KALAU TUNGGAKAN KERETA PROTON PERSONA 2011.. DAH HAMPIR SETAHUN LEBIH TAK BAYAR..SBB PEMBELI SAMBUNG BAYAR HILANGKAN DIRI TAK NAK PULANGKAN KERETA.. APA PERLU SAYA BUAT

          1. Saya punyai kereta kia cerato k3 1.6 tahun 2013.blh cadangkan cara terbaik sama ada jual pada agensi pembelian kereta terpakai atau lelongkan pada bank yang mana terbaik dan tidak terlalu merugikan memandangkan ada lagi 3 tahun

      2. Saya adalah waris kepada kereta hilux 2017 loan ad lg 6 tahun, kàlau lelong brape price value ?? dan boleh email details utk pajak car rental.

  1. Tuan, boleh ke refinance loan kereta?adik saya ada kereta vios tahun 2015, dia plan nk surrender tapi adakah nama dia akan di blacklist?

    1. kena cari pembeli dulu baru boleh refinance..selepas kereta diserah,bank akan jual @ lelong kereta tu..tapi masih mengikut harga semasa,sekiranya masih ada baki..pemilik kena selesaikan hutang tu,samaada secara tunai @ bayar bulanan selama 2 tahun.bila dah habis bayar,selesailah semua…blacklist kalau pemilik kereta x bayar baki hutang

      1. Hai, sy ada keteta honda jazz hybrid 2015. Ingat nk pajak kat tuan or nak surrender kat bank. Baki hutang kat bank ada lagi 7 thn. Mcm mana yer pandangan tn?

  2. Kereta honda stream 1.8 tahun 2007 register 2008
    Hutang kereta 9thn
    Baki msh ada rm49k baki tahun (4thn lg)
    Mothly dlm rm1070
    Bank cimb jelutung penang
    Perlu serah kepada bank cimb jelutong ka..

    1. ya…Puan call bank hire purchase,beritahu mereka “saya nak surrender kereta’ nanti mereka akan beritahu step by step caranya..
      kalau puan masih nak guna kereta tu atau puan ada masalah pembayaran dlm masa setahun ni..boleh pajak pd kami dulu,utk tempoh setahun..bila puan dah stabil,boleh ambil semula kereta tu..

          1. salam…nak tanya, saya guna axia baru 6 bulan, kereta baru dan loan bank. kalau saya nak surrender, harga lelong tinggi tak. rasa-rasanya ada tak saya perlu bayar lagi…

          2. Saya ada kereta Myvi 1.3 hutang tggal 2 taun je ade tggakan xmmpu nk bayar.. cara terbaik nak buat macam mana

      1. Salam tn,
        Saya ada Toyota Avanza G warna Hitam Metalik tahun 2014 , kereta masih tip.top. apakan daya kerja xdpt smbong kontrak, so nk pajak kn dlu, klaw nk jual pn boleh asal xbyk rugi nk bayo balik.. mcmna nk call terus ker wassap.. ni no sya sapa nk halo … Brg baikk

          1. Saya ada sebuah kancil..ada sorang member beli kancil saya tu secara sambung loan..tapi skrg ni dia tidak bayar ccm sudah..pihak bank nak tarik kereta tu tapi member tu sembunyikan..dan setahun dah tak bayar..apa perlu saya buat..

      1. Sy ada kereta viva yg dibeli sambung bayar.. Tp buyer tak bayar dah 4 bulan lebih.. Eon selalu call nk datang rumah atau tempat kerja.. Adakah diorang akan betul2 datang.. Sedangkan kereta tiada dengan sy..mcm mana nk buat

  3. Saya ade kereta viva 850cc tahun 2010 saya da tak mampu bayar mcm ne ye…hutang bank lg 1tahun je..baki tnggal dlm 7ribu lebih…

  4. Sya ada myvi 1.3SE bekas adik ipar pakai xbyar skrng tunggakan dh 1thn 2bulan…sy perlukan tempoh sehing bln4.2019 utk sy selesaikan tunggankan..ape harus saya buat ada cadangan x.

    1. nak surrender xde masalah..senang je,tuan call bank yg bagi pinjaman utk kereta tu,bgtahu bank nak surrender.
      Kalau rasa masih nak pakai kereta tu,kami ada program pajak kereta utk mereka2 yg bermasalah nk bayar kereta.
      kontrak pajak 2 tahun,selepas 2 tahun,tuan boleh ambil semula kereta,mana la tahu,selepas 2 tahun ekonomi tuan dah stabil..in sha Allah

    2. Saya baru surrender keta tahun 2016 kat bank semalam sebab tak mampu bayar bulanan…rasa sayang masih ada untuk pakai lagi…jadi tuan ada cara penyelesaian tak

  5. salam cik..kalau kita serah kereta utk dilelong,mcm mana kita nak tau harga betul selepas lelongan tu.takut kene tipu plk lelong dpt tinggi,bgtau kat kita rendah..xpasal kita kene bayar baki tinggi plak..sbb kereta hutang dengan syarikat kredit..bukan bank..so takut kene tipu..boleh bg pandangan x??trima kasih

  6. Hi,

    Saya ada proton iriz 1.3 tahun 2016. Ingat nak surrender. Hutang ada lagi 7 tahun. Takde tunggakan. Nak beli kereta second cash. Nak surrender sebab taknak ada hutang. Boleh ke?

    1. nak surrender xde masalah..senang je,tuan call bank yg bagi pinjaman utk kereta tu,bgtahu bank nak surrender.
      Kalau rasa masih nak pakai kereta tu,kami ada program pajak kereta utk mereka2 yg bermasalah nk bayar kereta.
      kontrak pajak 2 tahun,selepas 2 tahun,tuan boleh ambil semula kereta,mana la tahu,selepas 2 tahun ekonomi tuan dah stabil..in sha Allah

    2. salam, saya baru je ambil preve 1.6 turbo second hand. saya ingat sya nak surrender la , xmampu bayar bulanan nya yg tggi dan maintenance yg tggi. saya x mampu. mohon bantuan dan penerangan dari encik. terima kasih.

  7. salam encik , bagaimana dgn motosikal plk ?boleh jgk ke nk Surender ? kredit aeon . tak mampu nk bayar . tk ckup duit .sbb byk komitmen . asalnya kuarkan utk family .tp lepastu semua taknak commit.

    1. wassalam..motosikal jenama model apa tu ?
      kalau bab motosikal sy x pasti prosedurnya bagaimana,tp tuan boleh cuba call aeon kredit bgtau masalah tuan
      & dan nak surrender.kemungkinan prosedur tetap sama,sebab bank juga ada buat lelong motosikal.

  8. Assalam tuan..sy nak tya..dh 3 thn sy tak byr ansuran kereta di bank..dan sy dh tak mmpu nak byr..produa viva..apa yg perlu sy buat…terima kasih

    1. 3 tahun..nama pemilik sah dah disenarai hitam..tp xpe,jgn rosakkan nama kita..call bank yg bg pinjaman tu,
      bgtau bank sy nak surrender kereta,kalau nak lagi mudah mengaku je kesilapan kita.viva elite masih ada “harga”

  9. Selamat pagi, sy mau tanya. Kereta saya Alza 2013 tinggal 3thn lagi. Bayaran bulanan RM800++. Bolekah saya kurangkan bayaran bulanan kerana tdk mampu lagi bayaran tinggi.

  10. tuan saya ada honda city 2018 tapi ad’ tunggakan 5bulan saya dah cuba nak bayar tapi gagal. mak oajak pon dah tak laku perlu ke saya serah kan dekat bank

  11. Salam encik..sy dh buat serahan kereta kt pihak store bank..mmg sy ade tunggakan 3bln tp bank kte nnti xde effect tarik once dh serah.tp lps 3arie serah ade mesej kte kereta dh ditarik n kne buat pmbyran sebelum proses lelong.maksudbye mcm mne sy xfaham sbb pihak bank ade kte xde tindakan lps sy buat serahan.

  12. Salam sejahtera encik…. sya ada tunggakan kereta hampir 1 thn di bank yg xdpat dibayar. Baru2 ini pihak bank hubungi sya dan suruh saya selesaikan semua dlm tempoh terdekat ini. Sya xdpt nk settlekan semua ….
    tp dlm masa yg sama saya sayangkan kereta tu kerana hanya setahun lg dh nk abis pembayaran. kereta perodua viva 2010. saya buntu.. ape yang harus saya lakukan….terima kasih

  13. Saye ad grand livina 1.6 kereta tahun hujung 2016..ad mas alah kewanagan setelah dibuang kerja..mcm mane klo nk buat pajakan yer..

  14. Assalammualaikum encik, saya ada kereta axia spec G tahun 2016. Memandangkan saya dah tak berkerja, saya nak surrender di bank. Macam mana ya? Boleh email saya. Terima kasih

  15. Sya ada iriz dah bagi org ke3 skrg dia xmampu nk byr bln2 ada tggkan,saman,cukai jalan tmt tmpoh..Ada cadangan x mcm mna nk buat..

    1. Saya sarankan puan serahkan semula kpd pihak bank.Sekiranya pihak ke-3 tidak memberikan kerjasama,
      Puan call sahaja Pihak bank beritahu Kereta ada dialamat tersebut,minta pihak Bank hantar orang untuk tarik kereta.

  16. Salam, saya nak tanya. Adik saya dah diisytihar muflis oleh bank. Saya sebagai penjamin perlu menanggung bagi bayaran balik myvi 1.5 tahun 2013Tapi masalahnya saya tak mampu bayar bulanan kerana komitmen yang sangat tinggi, bolehkah refinance semula bayaran bulanan?. Terima kasih

  17. Salam…nk tanya brapa harga keta viva 1.0 auto 2105. Ingat sy nk pulang blk kt bank. Sy dh chek baki hutang ada lg 20k pas tolak rebat..agak2 blh dpt duit skit x atau pn kena tambah g tuk setal kn baki loan.

  18. Saya ADA tunggakan bayaran selama 2 bulan di Maybank ..KERETA preve. Sebulan rm391 selama 9 tahun…Baki rm27416.40.
    boleh ke Saya refinance semula kereta Saya.

  19. Salam tuan..
    Na tanye kalo kita surender keta ke pihak bank dan baki hutang selepas lelong sy x bayar.adakah gerentor pun terlibat sama kena senarai hitam oleh piha bank.tima kaseh

  20. Saya ada kereta vios tahun 2013. Baru pakai 9 bulan dan sudah tak guna lagi sebab ada kereta lain. Boleh ke saya nak surrender pada bank utk clearkan nama saya atau ada cara lain ?

  21. kereta sy chery eastar 2010 sy da x mampu bayar…tp sy guna loan aeon credit…adakah prosedur sama mcm bank…boleh surrender…

    1. Cik kete husband toyota wish recond bru lps kena tarik ada 4 bln pending payment. Total kena byr utk kuarkn kete almost rm6k. By hujung thn 2020 dh hbs byr kalau ikt agreement. Tpi tak ckup duit nk byr tunggakan pd bank. Nk pajak blh tak.

  22. Hai cik, saya ada isuzu dmax tahun 2017… Saya rancang nak surrender… Tapi boleh saya tahu tentang pajakan tu? Adakah kereta saya tu boleh di pajak? Sekian.

  23. hai saye ade tunggak kereta 9bulan..kereta baru pkai 2 tahun.. sbenarnye syg nk pulang. skang saye baru bekerja semula dh usaha nak selamatkan kereta saya..tuan rase mcm mne..patut saye selamat kan atau saye pulang bank..bulanan rm580.

    1. sebelum tu sy nak beritahu,sy tertarik dgn nama emel tuan,menggamit kisah lama..hehe,
      ya..boleh surrender,sekiranya ada baki kena jelaskan.Bab nk ambil kereta murah sikit tu kereta baru @ terpakai ?
      kalau kereta baru,nama mesti bersih dulu,sebelum pinjaman diluluskan.

  24. hye slamat pgii ..sy nk tnye sy ade dpt surat amaran tunggakan kereta rm1080 lebih …klo bulan2 sy byar rm800 dia bole tolak ta kat sito yg tertunggak ..ke nak bayar lain ….biasa klo kereta kene tarik brape bulan ye ?

  25. Saya ada alza tahun 2013 , saya nak trade in untuk nak beli kereta lain ( aruz) tapi kene tambah duit pula. untuk loan kereta aruz pula xde masalah blh lulus. boleh x sy call bank untuk serender kan alza tersebut, lagi pun lelongan bank tinggi jugak kn. Tq

  26. *assalam en saya nak tnya..saya ada tunggakan kereta dlm 1783..bulanan saya rm632…cuma beberapa bulan ni saya xdpt byr ikut jumlah sepatutnya..saya bayar 300-350 utk beberapa bulan ni tapi tak pernah skip lg cuma byr kurang..pertanyaan saya adakah valid kereta saya di tarik..kereta tahun 2017

  27. Salam en…sy nak tnye,arwah ayah sy ada loan kreta dgn bank.baki loan lbih krg dlm 6tahun lebih lg..cuma nama kedua dlm geran atas nama sy..bulan2 sy yg smbung byar…cuma kalau sy nk surrender byar sbb nk ambik kreta lain…bleh terangkan step dia? Tq boss

  28. Hai…. sy ada satu mercedes benz tahun 2009… tak der tunggakan pun… tapi sy nak surrender dekat bank sbb pertama…safety at risk…sbb pernah hampir kena rompak… kedua…tak larat maintenance… soalan sy kalau sy surrender kereta tu adakah nama sy akan di blacklist?…

  29. Sekiranya sy nk surrender kereta..tp kereta dh x cantik@rosak kerana dh lama x pakai…dan dah lama tidak hidup roadtax…apa yg perlu sy buat ye encik?
    saga BML 2010
    balance lagi 11k
    tq

  30. Assalamualaikum Tuan,

    Saya ada kereta Kia Optima Facelift 2015 milik arwah ayah saya yang masih lagi berbaki hutang dengan pihak bank. Pembayaran dengan pihak bank tiada masalah setakat hari ni. Cuma atas sebab komitmen, niat untuk surrender ke pihak bank.

    Tapi saya juga ingin tahu tentang program pajakan Tuan kalau kereta tersebut layak untuk program tersebut.

    Terima kasih Tuan.

  31. Hai saya baruni loan kereta secondhand myvi eiz 2012 baru semingguje
    Boleh serah balik kpd bank?
    Saya pimjam loan dari eaon

  32. Salam tuan, bagaimana carany utk buat serahan kereta pd pihk bank?sbb pemilik kenderaan telh meninggal dunia..kereta cherry tiggo thn 2010 baki d bank masih ada 11.6k

    1. <Hai .. kereta saya bezzaX auto tahun 2018 .. dah 2bulan xbayar , tak mampu dah .. boleh email kt saya mcm mana sistem pajak tu ?? Terima kasih

  33. Slam.. Sy nk tya klau sy nk kurankan byaran bulan kereta blah ke.sbak sy tiap2 bulan byar kereta RM580 blh ke kuran kan byar bulan lgi.

  34. Sy dah hampir nk surrender nissan navara 2017 kat bank…tetiba org bgtau blh pajak klu nk. Mcmana kaedah/sistem pajak ni tuan?

  35. Tuan..sy ada perodua alza 2018 beserta Zurich insuran kereta dan nyawa ..sy mempunyai tunggakan selama 6 bln di bank disebabkn sy telah berhenti kerja..jd sy tk dpt membayar tunggakan kepada bank..byr bulanan 670 ..jd..sy ingin minta pendapat tuan..terima kasih

  36. Saya ada masalah pembayaran kereta ( Nissan Almera 2013).. kini tertunggak lebih 7 bulan.. pihak tuan ada mengatakan untuk kol bank dan surrender. Adakha nama saya akan diblack list dari semua bank? . Jika kereta yang saya miliki gagal dapat pembeli apakah tindakan akan bank buat. Saya sangat -sangat memerlukan nasihat dari pihak tuan.

  37. sy beli kereta terpakai.2 thn sy bli.kerosakan macam2.sy ra rugi.menyesal semua ada.sy mampu byr bulan2..klu sy serah kt bank.ada kah nama sy akan di blacklist?

  38. salam tuan.. saya pnya kereta ad tunggakan smpai da kna kes mahkamah.. x mampu nk byar tpi kereta still ad kat sya… ad ke cara lain utk elak dri pegi mahkamah..

  39. Hi

    Kereta saya Hyundai i10 2011
    ade lagi 1 setengah tahun nak habis hutang .
    Tapi sebab saya nak migrate keluar negara, kereta pula selalu rosak
    kalau saya return kat bank saya akan di black list ke ? ade impact kat penjamin saya tak

  40. Saya dah serah kereta pada bank….kereta ada tertunggak 2 bulan…jika saya ingin dapatkan balik macam mana caranya tuan….berapa kena bayar …pajakan tu macam mana caranya…tq tuan

  41. Kalau kereta kena tarikndengan aeon mcmna eh.. Saya call dia ckp kena bt settlement.. Saya nk byr yg tertunggak.. Tp dia sruh byr 38k.. Kwn² yg lain klu kena tarik diorg kena byr tunggakan je..

      1. Saya ade perdua viva 2008.850cc dulu bulnan rm 350.slps 1 tahun pakai ade mslh keewangan saya refinance blik.jadi rm250.jadi dari 9thun ikat tarik pnjang lagi.skrg da surrender pakai.ade balnce 14k. Da gantung 7bln.kerta tu paking.jika saya serah bnk keadaan kerta yg teruk.apa jaminan bnk untuk saya bawa keluar untuk pulang. Takut ada ya da tunggu diluar.

  42. saya nak tanya kereta saya dh kena tarik… klu tak byr dlm tempoh 21 hari bank akan lelong dan ada baki tunggakkn kta akn byr ansuran tp masalah nya bank akan gangu kerta atas nama kta yg lain?

  43. Hi selamat pagi, kereta saya dah ditarik oleh aeon, sebulan yang lepas. Dye kata akan dilelong hujung bulan ni. Saya tak mampu untuk bayar tungakkan sebab tak berkerja. Dan pihak aeon ada call saya untuk teruskan bayaran bulanan. Memang macam tu ke procedurenya ?

    1. Apa maksud pihak aeon ada call utk teruskan bayaran bulanan ?
      Adakah Aeon call tuan/puan dlm masa 21 hari utk tebus balik kereta tu ? atau
      ada pihak lain yg call melalui no telefon tidak dikenali nak sambung bayar ?
      Jika skim sambung bayar,tuan/puan boleh call Aeon utk sahkan semula samada kereta telah dijual @ tidak.
      Skim sambung bayar kebanyakannya akan bekerjasama dgn pemilik stor simpanan kereta dan dibayar komisyen.

  44. Salam…sy pnya kereta proton persona dh tertunggak setahun lbih…sy bercadang utk refinance semula kereta tersebut bg mgurangkn ansuran bulanan.adakah refinance tu brmaksud sy prlu mnjual kereta sy kpd org lain?

    1. wassalam..refinance maksudnya jual kereta pd org lain dan pindahkan loan atas nama pembeli baru.
      yg ke-2 sy x pasti samaada bank masih buat lagi @ tidak cara ni,
      kalau dulu refinance maksudnya kita boleh panjangkan lagi loan, strukturkan semula pembayaran pinjaman.

  45. Asalamualaikum tuan..kalau kita nk beli kereta melalui aeon tapi bank kita masih ada hutang lagi..bole kah lepas utk wat loan ?

      1. Saya telah jual kereta saya secara sambung bayar kpd seseorang melalui agent sambung bayar masalah sekarang dh 2 bulan tertunggak…macam mana tu

    1. tuan saya ada saga cvt baru 4 bulan pakai
      kalau saya nak tukar kereta ni dengan saga facelift 2019 sebab murah dan nak interest bank rendah sikit macam mana?am bank interest gila2 tuan saya kena 3.62%
      ada cara atau nak kena refinance semula dekat bank ataupun serah ke bank

  46. salam tuan, keta saya ada org sambung bayar, lps tu dia dah xnk sambung bayar dah.. dari bln 1 thn ni dia x byar.. boleh ke sy nk surrender keta ni kat bank? kalo boleh ape prosedur? nama sy dh diblacklist dh sbb dr dlu lg bayar dia x cantik.. boleh emel x kt saya? trima kasih..

  47. Assalam…
    saya nak tanya pendapat tuan….saya dah surrender kereta saya kt bank….bank akan buat lelongan kereta itu….tapi sejak-sejak akhir ini ramai yang call dan whasap saya dan mereka menyatakan berminat untuk beli kereta saya tu…apa perlu saya buat tuan…apakah keuntungan kepada mereka jika membeli kereta saya itu….apa risiko terhadap saya

  48. salam, saya nak buat pertanyaan jika saya sudah membayar loan kereta persona se 1.6 selama 5 tahun ontime tanpa miss. tetapi masih berbaki lagi 4 tahun. sekarang saya ingin membeli kereta lain dan ingin menolak semula kereta tersebut sebab takut jika tidak mampu membayar 2 kereta sekali. bagaimana?

  49. Salam Tuan, nak tumpang tanya..

    Saya ambil kereta second myvi easy 1.3 tahun 2010, tertunggak dgn aeon selama 3 bulan. Ada baki lagi 7 tahun. Baru dpt mesej mengatakan surat r.o da keluar. Saya baru mula bekerja semula dan rancang nak sambung bayar lepas dapat gaji minggu depan. Saya tak tahu sama ada nak biar je kereta tu di tarik ataupun surrender. Apa pendapat tuan?

  50. salam tuan…nak tanya, saya beli axia G-manual 6 bulan lepas, loan bank. kalau saya nak surrender, harga lelong tinggi tak. mampu tak untuk bayar habis loan bank tersebut ?

  51. salam…saya nak tanya, macam mana awak setelkan kereta awak, awak serah dekat bank tak? saya dalam dilema jugak, baru buat loan kereta, macam nak surrender sebab tak mampu nak bayar bulan-bulan.

  52. Nak tanya, kalau kereta axia yang baru guna 1 tahun, loan bank. Kalau bank lelong rasanya berapa saya perlu tambah untuk bayar lebihan loan tersebut?

  53. assalammualaikum…kereta sy myvi model sxi tahun 2012..dah 3 bln sy x bayar sbb x mampu.Kalau buat full settlement kena bayar RM16,700.Sy dh survey harga pasaran, harga kereta kalau jual pun dlm RM13,000.00.Dah pening mcm mn nk settle.Boleh bg cadangan x apa yg perlu sy buat?Terima Kasih.

  54. Salam tuan…nak bertanya sikit….bank dh lelong kereta saya dan dh ada pembeli….jadi pembeli baru ada call saya dan cakap ada urusan untuk tukar nama….minta nak jumpa saya utk proses tukar nama kereta tu….bukan ke bank yang buat urusan pertukaran nama setelah kereta diserahkan kpd pihak bank ataupun mcm mana tuan…

  55. Tuan. Sy mempunyai honda jazz tahun 2017. Dah tak boleh bg komitmen kpd bank atas mslh kewangan. Sy berminat dan nk tahu psl pajak kereta dgn company tuab. Boleh emeilkan kpd sy butiran tersebu?

  56. kereta saya baru 2tahun lebih..saya nak surrender kat bank kereta tu..kalau baki tu masih ada selepas buat lelong kereta oleh bank..memang kene byr ansur2 selama 2tahun je ke maksimum..

  57. Salam , sekiranye saya nak surrender kereta , kereta ade problem rosak cume boleh start enjin sahaje , saya buat pinjaman dgn aeon credit , apa yang perlu saya buat yee encik ?

    Kelisa
    Balance lagi 1 tahun (RM 3k ++)

  58. Assalammualaikum encik,
    Saya berminat nak tahu lebih lanjut pasal pajakan kereta ni. Saya ada honda civic 2016, terfikir juga nak pajakkan. Boleh encik emailkan info lanjut pada saya? Terima kasih. Selamat berpuasa dan selamat hari raya.

  59. Saya nak pajak atau surrender pakai kereta nissan navara 2011 ..hutang ade 6 tahun lg..beli second ..condition tip top..xpernah miss service…ade sesiapa nak ambik tak..nak ganti kereta kecil je kalau blh..bisness x menjadi..

  60. Selamat petang, saya ada kereta exora auto keluaran 2018. Saya nak surrender pada bank sebab komitmen terlalu banyak..kereta tak ada tunggakan sebab bayaran melalui potongan gaji..boleh tak nak surrender sebab masih baru?

  61. Sye punya kereta tunggakan 6bulan lebih tapi saya boleh bayar bulan tapi I tak bagi tarik lagi kalau sudah keluar surat mahkah macam mne yesterday

  62. Assalamualaikum encik..sy ada honda jazz type s..mula ambil june 2018,stahun yg lepas..bulanan 701.00..skarang dah tertunggak nak masuk 5 bulan..sy nak tanya dua hal..
    p’tama..kalau sy serah ke bank untuk lelong..tapi kereta ada calar² dan dah tukar sport rim lain..boleh ke dapat harga lelongan shingga lebih kurang or sama dengan harga loan sy pada kereta tu?ke majoriti yg serah bank untuk lelong ni biasanye kena bayar baki slepas lelong boleh cecah sampai 5k-10k or ke atas pulak??
    Kedua..macam mana cara² n syarat² untuk buat pajakan?boleh email kan pada sy?

  63. Salam, sy pemilik Nissan Grand Livina 2016, kereta ni dah bagi org sambung bayar tapi dia tak bayar dah 6bulan..Sy dah inform bank dah bg detail org yg sambung bayar.. tapi bank ckp kereta tk jumpa..Skrg ni bank hntr mesej yg surat mahkamah dh kluar.. ada cara ke nak settlekn kes mcm ni? Terima Kasih

  64. Slmt mlm..klu kereta da kena tarik..nk ambik semula..tunggakan da byr..perlu byr x sekiranya kita nk ambil semula kenderaan tersebut

  65. Salam Tuan
    Saya ada kereta persona auto 2012 sy nk surrender pd bank. Andai selepas kereta di lelong. Dan baki yg msh ada. Sy tak mampu nk byar untk maksimum 2tahun. Adakah Nma sy akn blacklist jgk ke tuan. Hrp tuan dpt membantu. Terima kasih

  66. Asalam Tuan
    Saya ada kereta persona auto 2012, sy nk surrende pd bank. Andai selepas kereta di lelong oleh bank. Jika Jumlah baki hutang tu sy tak mampu nk byar dlm maksimum 2tahun tu. Adakah nama sy akn blacklist.? Harap tuan dpt tlong. Terima kasih

  67. salam, sy ada kereta Golf GTI 2.o tahun 2010 dan ada tunggakan selama 2 bulan. baki hutang masih ada 7tahun lagi. sy tak mampu nak byar sebab sy tukar berhenti kerja.. pasal majikan sblom ni tipu staff. So, adakah jalan terbaik untuk sy adalah surrender atau pajak? tapi pihak pajak xambik kereta bwh 2016.. mohon pandangan cik.. terima kasih..

  68. Salam tuan. Saya ada vios tahun disember 2013. Ada tunggakan 1 buln. Rs dh xboleh nak continue bayar. Kalo nk pajak boleh ke tuan. Sebab skrng ada mslh kewngn sikit. Kete ada baki lagi 3 tahun.

  69. Salam sy ada kreta berbaki 11K . Tertunggak 4 bulan dah lebih 75% bayar. Kreta di tarik guna perintah mahkamah 2016. Masih valid ka printah mahkamah tetsebut…
    Macam tiada apa2 kelebihan bayaran dah 75%

  70. Saya ada gen2 dah kena tarik dah pun. Dah lama juga. boleh ke saya nak bayar bulan bulan seperti biasa di bank utk buang SAA rekod ?

  71. assalamualaikum…sy baru beli saga vvt..due date untuk bayar loan 5 hb,..klu saya terlewat 2 hari ( 7hb) adakah ianya akan jadi tunggakan?

      1. salam.. saya ad kereta honda city tahun 2014 dan dh tertunggak 2 bulan…sy mmg xmampu nk byr sb sudh tidak bekerja.boleh x bg pendapt mcm mana nk buat? kalau sy surrender dekat bank sy kena bayr tunggakn tu jgk ke atau sy tunggu je bank lelong kereta sy n bank akn tolak je baki tunggakn?kalau ad baki selepas tolak tunggakn bank akn bg dekat kite ke? mcm mane sistem pajakan tu

  72. Hi, admin.
    Sy Ada kereta dah ditarik lama dah 2012. Bank tempat sy cakap dah tiada tunggak, dah tutup akaun. Tapi mrk dr KL selalu call minta bayar tunggak sejak awal tahun ini.
    Apakah betul? Atau mrk scammer?
    Terima kasih.

  73. SALAM…SAYA ADA KERETA VIVA TAHUN 2013…ANSURAN TERTUNGGAK 7 BULAN…DAH TAK MAMPU BAYAR SBB KENA BUANG KERJA….APA YANG HARUS SAYA BUAT…

  74. salam…saya ada kereta viva manual 2013,ada 2 tahun jea lg….ansuran tungak 5 bulan….rasa tak mampu bayar dengan pendapatan yang tak menentu ni…apa harus saya buat…

  75. tuan nak tnya boleh.. macam mana klau owner kereta tk byar bank lebih pada 3bulan dan bank telah menghantar org utk menarik kereta itu tetapi org yang bank hntar untuk menarik kereta itu telah membuat pejanjian atau sebarang perbincangan tanpa pihak bank tahu dan sekiranya owner setuju membuat pejanjian dgn org tarik kereta itu macam mana ye..klu owner buat perjanjian dgn org tu utk pegang kereta dlu tidak menghantar kepada bank mcm. mne ye.. tetapi bile owner ingin meminta kereta balik org tarik kereta itu telah menjual kepda org lain.. apa ptut buat tuan

  76. Salam saya ada kereta myvi xt auto tahun 2014 ada tertunggak 1 tahun lebih tp pihak bank x tarik lagi dan saya nak surrender kena cal bank tu ke? tertunggak tu boleh bayar ansur ke atau kena bayar tertunggak tu kena habis bayar. Nak tanya klu bank lelong tinggi dari baki hutang dapat ke kita baki duit dia jual tu.

  77. Salam saya ada kereta myvi xt auto 2014 masih ada tunggakan 1 tahun lebih x bayar lg dan tidak tarik lg saya x mampu nak bayar saya nak surrender kat bank. Tunggakan tu boleh ke bayar ansuran ke atau kena bayar sekaligus. Klu bank dah ambil dan lelong kan kereta dgn harga tinggi dari baki hutang keta bank akan bg balik ke bayaran lebihan duit lewat tu

    1. wassalam..ya lebih baik surrender pd bank jika x mampu nak bayar lagi.
      Bank akan jual secara lelong kereta tu,jika ada baki hutang,kena bayarlah.
      Boleh bayar secara ansuran atau sekaligus.Jika lepas jual ada baki,bank akan
      bayar balik.

  78. Saya ada satu soalan sy sd 2 bln 21 hri blum byr ccm tiba2 penarik kereta datang tunjukmn srt ro sj n x mnunjukkan kad Eps mereka siap ugut lg klo tak byr kmo kmu x blh byr ccm kereta kmu di ckp mcm mn tu ya..

  79. Assalam
    Saya ada kereta kia sportage thn 2013 beli secondhand …loan masih ada lg 7 thn dan tiada tunggakkan.. saya dah x mampu utk bayar bulanan…jika saya serah kepada bank…
    1.Nilai harga kereta yg bank lelong lebih tinggi atau used car lebih tinggi…
    2.Jika bank dah lelong kereta dan masih ada baki loan…bolehkah saya mahu beli kereta yg baru..

  80. Assalamualaikum.. Kalau harga kereta 46k.. Baki ada dlam 12k lbh lagi (2 thn lbh).., kalau ada tunggakan 3 bulan.. Bank boleh terus tarik ke tuan

  81. Askum nk tnye contoh klau ad tunggakan 6bln bile kite nk byr kne bayar hbis 6bln ke atau blh byr sparuh dlm 5bln ke cmtu blh ke

      1. Salam Tuan… Saya nak surrender kereta saya pada pihak bank kerana tak mampu bayar. Pada masa yang sama kereta saya ada masalah pada enjin. Perlukah saya terus surrender pada bank tanpa memperbaikinya terlebih dahulu. Terima kasih.

  82. Asslam tuan..sy pakai waja utang ad lg 8000..surat mahkamah da sampai pd sy..adekah bank akan tarik kete sy..da 10 bln skip..kenape br skrg nk tarik

  83. Sy nak tanya…sy ada hutang kreta tertunggak hmpir 12bulan…sbb kena buang kerja dan skrg bru dpt kerja..tp kreta tu ada dibengkel sbb kemalangan hri tu…jd apa perlu sy buat…berikan cdgan..sbb sy nak pakai kreta tu..tq

  84. Assalamualaikum tuan,
    Saya mempunyai sebuah kereta vios tahun 2010..ikat perjanjian sewa beli selama 9 tahun..sudah berjalan selama 3 tahun lebih..saya sudah call bank dan tanya baki loan..dalm 30k begitu..adakah cara untuk saya menjual kereta tersebut (maksud tidak mau teruskan dengan loan tersebut)..dalam masa yang sama jika boleh jual, adakah saya dapat membuat loan baru untuk membeli kereta lain..sekian terima kasih..mohon dapat pencerahan dan penjelasan…

  85. Akaun ambank sy pernah di block..kemudian sy terpaksa ke kiosk utk mnjelaskan tunggakan..dan bank mnyuruh sy membayar sebanyak 3 bulan tunggakan..tpi sy mntak kurang dpat membayar hanya 2 bulan tunggakan..sekarang ni sy nk tnya ..selepas ini jika sy tertunggak sebulan adakah akaun sy akan diblock lagi ya atau 2 bulan berturut2 baru diblock..

  86. SALAM..KERETA SAYA ADE LAGI 6 BULAN..TAPI SEKARANG EKONOMI TAK KUKUH SEBAB PERTUKARAN KERJA..HONDA CITY IDSI 2004..KALAU SERAH BANK BERBALOI TAK?SEBAB SEKARANG NI PUN SAYA KENA TANGGUNG KERETA LAGI SEBIJI..KE ADE CADANGAN DARI PIHAK TUAN?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *