JANGKA HAYAT BATERI KERETA

TUKAR BATERI KERETA NS60

Bateri ni,kita xtau bila dia habis..jangka hayat bateri kering ni setahun je,tetapi ada yg boleh guna sampai 2tahun lebih..ada yang cukup setahun terus habis,kalau yang ini tengok atas jenama pula..Kebiasaannya kita ni,selagi benda tu boleh pakai lagi,kita akan pakai lagi..sama juga dengan bateri kereta,memang dah cukup setahun tetapi kereta masih boleh start seperti biasa,berlarutan sehingga 2 tahun dan boleh mencecah ke 3tahun..

Enjin x boleh start,guna jumper cable

Akan sampai suatu masa,tiba-tiba pagi tu, nak start enjin,x boleh…kita pun guna “jumper cable” minta tolong dengan jiran..kalau berlaku di rumah ok lah….?? jiran ada,boleh tolong..bayangkan kalau berlaku di tempat yang tidak banyak kenderaan,di lot2 parking,ada pula yg balik kerja lewat malam,kerja overtime ot..start enjin x boleh..

Pengalaman saya sendiri,bateri habis.kita guna jumper cable pun x lepas…sebab bateri asal dah terlalu lemah,x boleh “support” lagi..Kemungkinan berpunca dari kereta yang ditinggalkan terlalu lama.Sepanjang tempoh masa itu,enjin kereta tidak pernah dihidupkan.

Sebenarnya kalau berlaku kes bateri habis,enjin x boleh start ni..ada banyak cara kita boleh hidupkan semula enjin,xda masalah..tetapi skrg kita cerita tentang jangka hayat bateri je

#baterikereta
#keretasewatukarbateri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *